Rettigheter og regler for overtidsarbeid: Har jeg rett på overtidstillegg?
I arbeidslivet oppstår det ofte situasjoner hvor arbeidsgiver ber deg om å jobbe utover avtalt arbeidstid. Men når har du egentlig krav på overtidsbetaling, og hva er forskjellen mellom overtid og merarbeid? Dette er spørsmål som mange arbeidstakere stiller seg, og det er viktig å ha en god forståelse av reglene som gjelder.
Hva er overtid?
Overtid defineres som arbeid som går utover grensene for alminnelig arbeidstid, og er regulert i arbeidsmiljøloven. Som hovedregel er alminnelig arbeidstid satt til 9 timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av en uke. Hvis du jobber utover disse grensene, har du rett til overtidsbetaling.
Det er viktig å være klar over at overtid kun gjelder arbeid som er pålagt av arbeidsgiver og som overstiger den alminnelige arbeidstiden. Overtid kan ikke pålegges vilkårlig; det må foreligge et særlig og tidsavgrenset behov. Typiske situasjoner hvor overtid kan være nødvendig, kan være ved uventet arbeidspress, sesongmessige svingninger, eller dersom arbeidsplassen er underbemannet på grunn av fravær.
Overtid eller merarbeid?
En viktig distinksjon å være oppmerksom på er forskjellen mellom overtid og merarbeid. Dersom du arbeider utover avtalt arbeidstid, men likevel innenfor grensene for alminnelig arbeidstid (9 timer per dag eller 40 timer per uke), regnes dette som merarbeid. Merarbeid gir ikke rett til overtidsbetaling.
For eksempel, hvis du har avtalt en arbeidstid på 7 timer per dag, men arbeider 8 timer, vil den ekstra timen regnes som merarbeid så lenge du ikke overstiger grensen for alminnelig arbeidstid. Overtidstillegg utløses først når du jobber utover disse grensene.
Utgangspunktet er at du har rett til overtidsbetaling hvis du blir pålagt, eller du inngår avtale med arbeidsgiver, om å jobbe ut over alminnelig arbeidstid. Dersom du frivillig velger å jobbe noen ekstra timer fordi arbeidsoppgavene må utføres innen et visst tidspunkt, kan det være du ikke har rett på overtidstillegg for disse timene.
Rett til overtidstillegg
Arbeidsmiljøloven fastsetter at arbeidstakere har krav på et overtidstillegg på minst 40 % av vanlig timelønn, i tillegg til den ordinære lønnen for de ekstra timene. Det er ulovlig å avtale et lavere tillegg enn dette, men i mange tilfeller kan du ha rett på høyere tillegg dersom dette er nedfelt i arbeidsavtalen eller hvis du er dekket av en tariffavtale.
Avspasering og overtid
En vanlig misforståelse er at du kan avspasere både de ekstra timene og overtidsbetalingen. Dette stemmer ikke. Selv om du og arbeidsgiver blir enige om å avspasere overtidstimene, har du likevel krav på å få utbetalt overtidstillegget på minst 40 %. Det er altså ikke mulig å «bytte bort» overtidsbetalingen mot fri. Merk at avspasering av overtidsarbeid ikke er en rettighet, men noe som kan avtales mellom deg og arbeidsgiver.
Unntak fra overtidsreglene
Selv om de fleste arbeidstakere har rett til overtidsbetaling, finnes det visse unntak. Personer i en ledende eller særlig uavhengig stilling er ikke omfattet av de samme reglene for arbeidstid og overtid. Dette er fordi slike stillinger ofte innebærer et større ansvar for egen arbeidstid og en mer fleksibel tilnærming til arbeidsmengden.
Det er også verdt å nevne at det kan inngås skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden etter arbeidsmiljøloven § 10-5. Grensene for alminnelig arbeidstid kan gjennom slik gjennomsnittsberegning avtales å være 10 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Dette betyr at grensene for alminnelig arbeidstid kan være høyere dersom arbeidstiden blir gjennomsnittsberegnet over en lengre periode.
Rettighetene knyttet til overtidsarbeid er regulert i arbeidsmiljøloven, men det finnes likevel mange fallgruver og mulige misforståelser. Det er viktig at du som arbeidstaker kjenner dine rettigheter og at du sørger for å få betalt det du har krav på når du jobber utover avtalt arbeidstid. Husk at overtid kun skal benyttes ved særlig behov, og det er ikke tillatt at overtid gjøres om til en fast del av arbeidshverdagen.
Som medlem i Krifa hjelper vi deg gjerne!