Arbeidslyst – og mening

Hvordan mestre jobben faglig, sosialt og personlig?

Hva vet vi egentlig?

Ingen vet hvordan sine ansatte trives uten å gjøre en form for undersøkelse. Og ingen vet hvordan akkuratde ansatte vil respondere på ulike former for tiltak og lederpåvirkning, uten å gjøre et stykke arbeid med å finne ut av det.

Og som regel er det ikke bare å spørre – for ikke alt er like lett å si til sjefen, og ikke alt har man et så bevisst forhold til at det uten videre lar seg formulere i det hele tatt.

God Arbeidslyst Indeks

Siden 2015 har Krifa kartlagt psykososialt arbeidsmiljø på skandinaviske arbeidsplasser, og spesielt det som har med arbeidslysten å gjøre. Studiene er knyttet opp mot vårt «God Arbeidslyst Indeks» og gjennomført både i Norge og i Danmark. Vi har forsket på hva som påvirker ansattes arbeidslyst, og også på resultatene av den. Studiene har synliggjort 7 faktorer som sammen forklarer ca. 75% av arbeidslysten vår.

Er det nyttig kunnskap? Tatt i betraktning annen forskning, som viser at arbeidslysten hos ansatte både er viktig for deres opplevelse av livskvalitet – og selskapets bunnlinje, er svaret JA.

Mening

Den aller viktigste driveren for arbeidslyst er «mening». Den siste norske undersøkelsen viste at hvis man klarer å heve opplevelsen av mening to trinn på en 10-punkts skala, vil arbeidslysten øke med 0,7 trinn. Det er mye i et land hvor arbeidslysten i utgangspunktet er høy (7,2 av 10). Å jobbe «mening» to trinn opp bør være et oppnåelig mål som i neste omgang kan vise seg å innebære et merkbart konkurransefortrinn.

Når vi kartlegger mening er det fire perspektiver vi ser på:

«Indre mening» handler om å kjenne at man får være seg selv, og bidrar positivt med sin kompetanse. Dette er det aller viktigste perspektivet for arbeidslysten, men hakk i hæl kommer «Organisatorisk mening». Dette handler om handler om å oppleve beslutningene som tas i organisasjonen som «meningsfulle» i tillegg til at en identifiserer seg med organisasjonens verdier, og opplever at en får bidra til organisasjonens overordnede måloppnåelse.

Til «mening» hører også «kollegial mening», at en opplever at kollegaene bidrar positivt til hverandres arbeidshverdag, og «større mening, at en opplever at en gjennom jobben f.eks. bidrar til overordnede samfunnsmessige verdier. De to siste har imidlertid ikke vist seg like viktige i seg selv for selve arbeidslysten, men de er en viktig del av fenomenet «mening».

Vi hjelper dere gjerne

Krifa kartlegger gjerne arbeidslysten på din arbeidsplass, og bidrar med tiltak for å heve den. Les mer om dette HER, og ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat!

Kilder

  • Last gjerne ned den norske God Arbeidslyst Index fra 2017 HER.
  • Les mer om den danske undersøkelsen fra 2020, med hovedfokus på «mening» HER, eller last ned rapporten HER.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Søk