-Altfor mange som planlegger dyr ferie i år!

Frykter gruppepress gir problemer til høsten:

-Altfor mange som planlegger dyr ferie i år!

Det er tøffere tider i Norge – og når ferien starter blir dette enda tydeligere for de med lav inntekt. En undersøkelse utført av Respons Analyse for arbeidstakerorganisasjonen Krifa viser imidlertid at ferieplanene nesten er helt like som i fjor, for de aller fleste av oss.

-Dette gir grunn til bekymring, vi frykter at gruppepresset fører flere inn i økonomiske utfordringer, sier daglig leder i Krifa, Kristin Fjellman. Det bør bli mer normalisert og noe helt udramatisk for folk å droppe sydenturen og ikke minst de store utenlandsreisene til fjerne strøk, sier hun.

Velger likt, men dyrere

Undersøkelsen avdekker at andelen som planlegger ferie utenfor Norge, enten det er i Norden, Europa eller resten av verden, nesten er uforandret fra i fjor til i år. Planlagt forbruk ser ikke ut til å tilpasse seg økonomien. Dette kan føre til sur svie etter den søte kløe for mange.

25% av oss planlegger å bruke mindre penger i år enn i fjor, men en nøyaktig like stor andel planlegger å bruke mer. Trolig er dette fordi prisene er gått opp, men man velger «samme ferie som i fjor».

-De som planlegger noe mindre forbruk er i aldersgruppen under 35, mens det er dem over 55 som i minst grad planlegger å redusere forbruket. Det virker derfor som om man biter i seg prisveksten og gjennomfører som tidligere, sier Kristin Fjellman.

Fjellman forteller at Krifa har gjennomført denne undersøkelsen for bedre å forstå hvordan ferievanene utvikler seg i en tid med mer omstilling og økt press i økonomien.

-Ferie er viktig for oss alle – og bør forbindes med positiv avkobling fra hverdagen, sier Krifa-sjefen.

Litt mer camping

Blant de som sier at de vil bruke mindre, ser vi at foreldre til barn på barneskolen i økt grad planlegger campingferie, enten med bobil/flyttbar campingvogn (+ 7%) eller med telt og hengekøye (+ 3%).

Hovedferie utenfor fellesferien

Blant familier med barn på barneskolen planlegger ca. 40 prosent å ta hoveddelen av ferien utenfor fellesferien. Denne andelen øker til 46% for familier med barn på videregående skole, og er trolig et godt økonomisk grep. Blant personer uten forsørgeransvar er andelen som tar hovedferie utenfor fellesferien vesentlig lavere (27%), noe som vil kunne merkes på prisnivået.
Undersøkelsen avdekker også at ca. hver tredje nordmann i aldersgruppen 25-34 år vil bruke mindre på ferien i år enn i fjor. Av disse er det i stor grad ferie i Norge som gjelder.

Bør normalisere endring

-Heldigvis ble det å ta Norgesferie en hedersbetegnelse i forbindelse med pandemien. Jeg tenker at det skal bli like kult å ta ferie på lavt budsjett, sier Fjellman.

-For mange oppleves det som et stigma at man ikke har råd til det samme som før – eller det som «alle andre» skal. Det virker som om stigmaet er så stort at folk flest ikke tar opp kampen. Risikoen er at vi ødelegger helt for «hverdagsøkonomien» når vi kommer til høsten, med høyrere renter og regninger som forfaller, sier Krifa-sjefen.

-Som med så mange ting bør vi her se til den oppkommende generasjonen. De kan og de tør – og vi andre har noe å lære. Nå er det viktig å tenke på at vi er mange sammen i samme båt, og at vi kan skape en endring sammen, sier daglig leder i Krifa, Kristin Fjellman.

Søk på wordpress-1210958-4292065.cloudwaysapps.com